krantenartikel

27 02 2009

Ik heb het volgende krantenartikel net gevonden op de site van het nieuwsblad.  We zullen het nog moeten ondervinden zeker ?!

Tweelingbroertje zorgt voor grotere hersenen

Kinderen die de baarmoeder hebben gedeeld met een broertje, blijken op 9-jarige leeftijd een groter hersenvolume te hebben dan kinderen die de baarmoeder deelden met een zusje.

Dat schrijft de Nederlandse neuropsycholoog Jiska Peper deze week samen met collega’s van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam in het tijdschrift European Journal of Endocrinology.

In haar onderzoek bestudeerde Peper via MRI de hersenen van 119 kinderen van ongeveer 9 jaar oud, die deel uitmaken van twee-eiige tweelingen. De kinderen waren onder te verdelen in vier groepen: jongens met een broertje, jongens met een zusje, meisjes met een broertje en meisjes met een zusje.

Jongens met een broertje blijken het grootste hersenvolume te hebben. De hersenen zijn dan ruim twee groter dan bij jongens met een zusje.

Eerder is al aangetoond dat mannen gemiddeld zo’n 10 procent groter hersenvolume hebben dan vrouwen. Bovenop dit geslachtsverschil concluderen Peper en collega’s nu dat het delen van de baarmoeder met een broertje hersenvolumes ‘vermannelijkt’ ten opzichte van het delen van een baarmoeder met een zusje tijdens de zwangerschap.

De onderzoekers verklaren hun resultaat aan de hand van een hogere blootstelling aan het mannelijk hormoon testosteron voor de geboorte.

 

 sdg (belga)


Acties

Informatie

2 responses

2 03 2009
Tresie

Wie is het jongetje en wie is het broertje? Jef of Tuur of Tuur of Jef?

2 03 2009
Hannelore

Ik denk dat ze het volume eerlijk verdeeld hebben …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: